menu
Word Lid
Vlaams Belang aanwezig op bezinningsmoment tegen pesten en agressie.

BEVEREN

Op de Grote Markt in Beveren hebben zaterdag zo’n zeventig mensen actie gevoerd tegen pesten en agressie. Een steunbetuiging was het, aan het 14-jarige meisje dat tien dagen geleden door enkele medescholieren in elkaar geslagen werd. Beelden van die feiten schokten Vlaanderen, en zeker ook de Irakese gemeenschap in Beveren, waar het meisje deel van uitmaakt. “Haar ouders zijn hun geboorteland net voor het geweld ontvlucht...”

“We willen dat de daders bestraft worden, maar er moet ook gepaste begeleiding zijn. Zulk gedrag is niet normaal.” Maoug Zalan Al-Timimi nam zaterdag het woord, namens de familie van het meisje. Zij ontvluchtten Irak vijftien jaar geleden, “net om hun kinderen dit soort geweld te besparen.”

Met het meisje zelf gaat het intussen niet zo goed. “Het was een erg traumatische gebeurtenis. Ze durft sinds de feiten niet meer buiten te komen. Het CLB is intussen al langs geweest, maar er kan pas in november een afspraak gemaakt worden met een psycholoog.”

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V), die zaterdag ook present tekende op de Grote Markt, had intussen al een gesprek met de vader van het slachtoffer. “De zaak is nu in handen van het jeugdparket, maar we nemen deze feiten heel ernstig”, benadrukt hij. “We zijn met de drie secundaire scholen van Beveren samengekomen en er werd een charter tegen zinloos geweld ondertekend. Dit kan en mag geen plaats innemen in onze gemeenschap. De verschillende scholen hebben zich geëngageerd om jongeren te blijven sensibiliseren.”

Er zal in de scholen zelf ook aandacht besteed worden aan het gebruik én misbruik van beelden op sociale media. “De normvervaging waarvan we hier getuige waren, uit zich niet alleen via diegenen die deelnamen aan het zinloze geweld zelf, maar ook via zij die alles gefilmd hebben”, aldus de burgemeester. “Enerzijds hebben zij niet ingegrepen, en anderzijds hebben ze het effect van een brandversneller gehad. De agressors worden door zo’n houding aangemoedigd om door te gaan met hun ongepaste gedrag.”

De scholen waren echter ook de grote afwezigen tijdens het bezinningsmoment op de Grote Markt. “En dat is bijzonder jammer”, vindt Marijke De Graef het enige gemeenteraadslid dat zaterdag deelnam aan de actie. “Dat mag misschien vreemd lijken omdat ik voor Vlaams Belang zetel, maar dat is het niet. Dit gaat hier om kinderen die het slachtoffer worden van zinloos geweld en daar moeten we met z’n allen een vuist tegen maken. Afkomst of huidskleur is niet relevant. Ik heb zelf achttien kleinkinderen en huiver bij de gedachte dat hen zoiets zou overkomen

Wie wel deelnamen, waren andere slachtoffers van pestgedrag. Zoals de 13-jarige Rosel Ali uit Merksem. “Ik volg les aan het Lucernacollege en was vorige week nog het slachtoffer van pesten en fysiek geweld”, getuigt ze. “Ik ben moslima en werd gepest omdat ik altijd broeken draag... Met racisme had dat trouwens niets te maken, want de daders zijn zelf moslim. Ik ben vooral boos omdat de school geen actie onderneemt en niet eens de moeite nam om de camerabeelden te bekijken toen ik fysiek aangevallen werd. Als men zinloos geweld en pesten echt wil stoppen, dan is er nog veel werk aan de winkel.”

(Bron: HLN)

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF